Vigyázat! Egészséges…

Jóból is megárthat…
Vagyis: amire a gyógynövényteáknál figyelni szükséges

„ …Bízz az élet sokszor úgy jár mint a kártya, megesik, hogy olykor  meghül a mellhártya.
Kaphatod szárazon, esetleg vizesen, szaladsz az orvoshoz, csapolni  vitessen.
Cirokseprő magját kifőzni teának, egészséget szerez az hamar magának.
Tetős evőkanál  kerül egy literre, kaphatsz cirokmagot pénzért, vagy hitelre.
Ne öntsd ki az ágyát, csináld nyakra-főre, egy főzéssel a mag nincsen még kifőzve.
Vért is kapsz biz ettől, meg is hízol tőle, öt- hat  hét alatt már piros arcod bőre.
Idd reggel mint teát, egész nap mint vizet, ha ezt mind betartod, élted soká viszed…
(Népi gyógyászatot folytató emberek  régi  verse)

tea1Víz, víz, tiszta víz…

Tény, hogy jó minőségű tea vagy tiszta víz rendszeres fogyasztásával hosszabbíthatunk életünkön.
De ősi gyógymód az is, hogy éhgyomorra nagy mennyiségű kristálytiszta vizet iszunk. Ez a terápia mindenkinek való – megelőzésre, betegség kezelésére egyaránt. A legbölcsebb, tudatosan, minden reggel, felkelés után azonnal kb. egy-másfél liter vizet meginni – ezzel máris sokat teszünk önmagunkért. Arra ügyeljünk azonban, hogy ne legyen hideg a víz, az a pajzsmirigy-működésnek  is árt. Kezdetben  furcsának tűnhet ez a mennyiség, de hozzá lehet szokni néhány nap után. Enni vízivás után csak egy órával lehet.
Ha valaki súlyos beteg, napközben kétszer, vagy akár háromszor is ismételheti ezt a nagy mennyiségű  vízivást, de fontos, hogy ezt a mennyiséget egyszerre kell meginni. Ha nem sikerül, 1-2 percet pihenjünk csak  a víz ivása közben. Vízivás előtt és után egy órával ne együnk semmit. A vízkúrának nincs semmilyen mellékhatása. Ritka esetben a méregtelenítés hatásakor érezzük, hogy fáj a fejünk, vagy rossz a közérzetünk. Rövid idő után ez a tünet is megszűnik, észrevesszük, hogy az energiaszintünk emelkedik,  állapotjavulást is tapasztalhatunk. A kúra egyébként tisztítja a vastagbelet, elősegíti  a tápanyagok felszívódását, a fogyásban is segít. Regenerálja a sejteket, a fejfájást megszünteti, vértisztító, nyiroktisztító, öregedésgátló hatása ismert. Immunrendszer-erősítő is.  Általa bőrünk feszes, rugalmas lesz. A fáradékonyság megszűnik, visszatér az életkedvünk.

teaEgy kis tea-tan

Szervezetünk képes megújítani  önmagát, de ha még  rásegítünk gyógynövényteákkal  – akár csoda is történhet. Bizony, a régi öregeknél természetes volt a gyógynövényekkel való gyógyítás, már ők is tudták, hogy ezeknek nincs mellékhatásuk.  A természetben minden betegségre találunk “gyógyírt”, növények képében. E gyógynövények lehetnek vizelethajtók, nyákoldók, izzasztók, hashajtók, gyulladást csökkentők stb. A hatóanyagok  a gyógynövények különböző részeiben vannak.  A gyökerekből, szárakból, levelekből, virágokból, termésekből  készíthetünk forrázással, áztatással  gyógynövényteákat.  Teakészítéséhez is forrásvizet, vagy tisztított, szűrt vizet használjunk. A csapvíz gyakran nehézfémekkel, toxinokkal  szennyezett, ne használjuk. A teázásra fordítsunk kellő időt, lassan, kortyonként,  kevés mézzel, juharsziruppal, vagy keserűen igyuk. A keserű tea hatékony a gyomorra, keserűanyag tartalma indítja be a gyógyító folyamatokat, ezért ne is édesítsük. Kúraszerű alkalmazásnál, egy hónap eltelte után egy vagy két hét szünetet kell tartani. A gyógytea főzetét  belsőleg és külsőleg is alkalmazhatjuk. A teakeverékből  készített  gyógyteáknál  egy teáskanálnyit kettő deciliter forró vízzel leöntünk, tíz percig állni hagyjuk, ezután leszűrjük, és így fogyasztjuk. Ha gyökérrész van a gyógyteában, azt egy – két percig forraljuk, és ugyanúgy járunk el, mint az előzőekben.

Kedvenceink nyomában

csipkeA csipkebogyó, Rosa canina tea elkészítésénél arra figyeljünk, hogy  a vizet  csak magában forraljuk, és kihűlés után tegyük bele a csipkebogyót, akár egy éjszakán keresztül is áztathatjuk. A zamatos,  frissítő, C vitaminban gazdag teát ihatja felnőtt és gyermek egyaránt. Erősíti az immunrendszert, enyhe vízhajtó hatása is van.
Az orvosi zsálya, Salvia officialis fűszeres ízű, ha hosszú időt hagyjuk állni, kesernyés lesz. Régen a csodatévő  gyógynövények közé sorolták. Rendezetlen és kimaradó menstruáció esetén hatékony. Megfázásos betegségekre is alkalmazzuk, frissítő, fertőtlenítő hatású.  Öblögetésre nagyon hatékony. Várandós anyák nagy mennyiségben ne alkalmazzák.
Fekete üröm, vagyis  az Artemisia  vulgaris név a Görög Istennő Artemisz nevéből ered, aki a szülő nők és dajkák  védő Istensége is volt. A fekete üröm menstruációt  szabályzó hatása  kiváló. Étvágygerjesztő és emésztést elősegítő  hatású növény. Fűszernövényként a virágbimbókat alkalmazzák, aromás hatása sültekhez illik. A növény keserűanyag tartalma az emésztést  segíti elő. Leveleit orrvérzés csillapítására használhatjuk. A levelek jó rovarűzőek. Ez a tea várandós anyukáknak egyáltalán nem ajánlott.
A germán néphitben a kamilla szent volt, napnövényként tisztelték.  A Magyar Értéktárban  az alföldi kamillavirágzatot nyilvántartják. Nevezik még orvosi székfűnek is – sőt, Matricaria recutita-ként is hallhatunk róla. A mater jelenti az anyát,  a matrix jelentése méh. Görcsoldó hatású, gyulladáscsökkentő. Kicsi gyerekeknek is lehet párologtatásra használni, szépen kitisztulnak tőle a légutak.  Ha a szem elfárad, vagy gennyes váladék  tapasztalható, mosogassuk szemünket langyos kamillavirág-főzettel. A háziállataink is meghálálják a gondoskodást, ha  probléma van az ő szemükkel is, tisztogassuk  kamillatea főzetével. A kamillavirágzatból főzött teát egy hétig kúraszerűen fogyasszuk, és utána szünetet kell tartani, mert renyhévé válik tőle a bélbolyhok működése. Emlékezzünk, hogy a kamillateát  körömvirág  teával helyettesíthetjük. Botanikai neve Calendula. Bélpanaszoknál,  ha isszuk, bebalzsamoz belülről is, csökkenti a gyulladásokat, ha kell, csillapítja a bevérzéseket. Nélkülözhetetlen része  a keverékteáknak,  amelyeket gyomor- és bélproblémákra , máj és epe bántalmakra készítenek.  A körömvirágból  készített krémek kiválóak, fertőtlenítő, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő hatásúak. Szemet, lelket gyönyörködtető  a sárga színű virágözön, több hónapon keresztül.
Tavasszal az első – ezt jelenti  a Primula veris latinról fordítva, azaz a tavaszi kankalin. Ez a sok kis harangformájú citromsárga  virágzat a tavasz hírnöke. Hatékony köhögéscsillapításra, köszvényre, szívgyengeségre. Altató teakeverékekben is gyakran megtalálható. A tea főzete védi a bőrt a káros sugárzásoktól, jótékonyan hat a pattanásos és napégette bőrre. A növény porzójához azonban ne nyúljunk, mert bőrgyulladást okoz. Ezt a növényt régen kulcsvirágnak is hívták, mert virágzata fürtösen pompázott, csomókban. Nagy titok, hogy a régi mondák és mesék világában a kankalin elrejtett kincseket záró ajtók kinyitására szolgát. Ha kertünkben ültetjük, a félárnyékos  napos helyet válasszuk számára, mert azt kedveli.

Azért, hogy testünk-lelkünk felfrissüljön, egészségesesek maradjunk, nap mint nap döntsünk egy-egy finom gyógynövénytea mellett, és kortyolgassuk azt hálásan.

Szeretettel:

Bukta Éva Ági
Természetgyógyász, Fitoterapeuta
www.kriella.com/eviagi

Leave a Reply

*