Az érintés varázsa

hug Létezik olyan, hogy érintésterápia, szakember vezetésével. Jótékony hatásai rendkívüliek.
Ám miért ne alkalmazhatnád Te magad is – gyógyulásod, jólléted érdekében – az ölelést? Ingyen van és mellékhatások nélküli csodát tesz…

Bizonyítékok vannak arra, hogy a szülői érintés, simogatás, ölelés boldogabb gyermekeket nevel. Számos tanulmány számol be arról, hogy az érintés hiánya miatt a gyerekek megállhatnak a növésben, és nincs gyógyszeres kezelés, ami segítene rajtuk. Csak az indítja el újra növekedésüket, ha kikerülnek a romboló, negatív hatású környezetből, és megfelelő érzelmi gondoskodást, törődést és ölelést kapnak. Bizonyított tény az is, hogy a betegségekből is hamarabb gyógyulnak a gyerekek, ha több simogatást, ölelést kapnak.

És mi a helyzet a felnőttekkel? Ügyelünk-e arra, hogy elegendő szeretetdózishoz juttassuk önmagunkat és egymást az érintés ereje által?
Malajziában van egy szép szokás: a friss anyukát az édesanyja, vagy a nagymamája a szülést követő hat héten keresztül minden nap megmasszírozza, ezzel megakadályozva a depresszió kialakulását.  Talán nem is kell képzettség, csak nyitott szív ahhoz, hogy gyógyítani tudjunk az érintés erejével: sokszor egy őszinte ölelés is megteszi a hatását. Az így megszülető intimitás növeli ugyanis a bizalmat bennünk, intimitásra vezet, segít önmagunkba és a másikba szerelmesedni – a szó tantrikus és isteni értelmében. Stresszcsökkentő hatása letagadhatatlan, beindítja az energiaáramlást. Az ölelés csillapítja a fájdalmat, segít legyőzni a félelmet. Öleléskor a két szívcsakra összeér, ettől indul el egy bizsergető érzés. A szoros testi érintkezéskor, amikor a két mellkas összesimul, a két ember aurája szinte összeolvad, bioenergiát adnak át egymásnak. Kiegyenlítődnek az aurájukban fellelhető hiányok és feleslegek, mindegyikük azt adja a másiknak, amire annak éppen szüksége van.
Big-hugA viselkedéskutatók megállapították, hogy az ölelés az egyik leghatásosabb feszültségoldó eszköz, elűzi a szorongást. A rendszeres testi kontaktus ugyanis képes alacsonyabbá tenni a vérnyomást, mivel a fizikai gyengédség gondoskodik arról, hogy csökkenjen a vérben található káros stresszhormonok szintje. Mondják, napi 15 ölelés, és megszületik bennünk a tartós harmónia. 
Virginia Satir pszichológus másként mér, de a lényeg ugyanaz: „Napi négy ölelés kell a túléléshez, nyolc a szinten tartáshoz és tizenkettő a gyarapodáshoz”.
Higgyünk neki, ennél egyszerűbben kivitelezhető öngyógyító módszer aligha létezhet… és teljesen veszélytelen…

Leave a Reply

*