Női Regeneráló Gyógynövények

Kimerültség és legyengültség, avagy hogyan hozzuk rendbe magukat tavasszal?

vegyes zöldség „ Az egész élet olyan, mint egy növény, amely nem csak azt foglalja magában, amit a szemnek tár oda, hanem rejtett mélységeiben még egy jövő állapotot is hordoz. Aki előtt növény van, mely először levelet hord, nagyon jól tudja, hogy egy idő után a levelet hordó száron virágok és termés lesznek. És a növény rejtekén már most megvannak a csírák ehhez a virágzáshoz és terméshez. Azonban hogyan mondhatná meg bárki is, milyenek lesznek ezek a szervek, aki csak azt akarná kutatni a növényben, amit az jelenleg tár szeme elé. Az képes csak rá, aki a növény lényegével megismerkedett.”   Rudolf Steiner

Gyógyhatásukban gazdag, természetes növényi elixírekre, más néven gyógynövényekre egyaránt szüksége van kicsiknek és nagyoknak, nőknek és férfiaknak, sőt, még az állat oknak is. Feltettem magamnak a kérdést, van-e olyan, hogy női regeneráló gyógynövény? Természetesen regenerációra szüksége van mindenkinek – csak mit is válasszon, hogy valóban elérhesse célját? Széles a paletta.

asztlatA szárított és aszalt  gyümölcsök a szervezet számára kiváló  mindennapi  energiaforrások, nagyon jóízűek.  A gyümölcsaszalás a legősibb élelmiszer-tartósítási módszer, csak meleg és napfény kell hozzá. A száradási folyamat során az elpárolgott víz miatt az aszalt gyümölcsök tápanyagtartalma hatszor – nyolcszor koncentráltabb, mint a friss gyümölcsöké, így az ásványi anyagokat is hatékonyabban pótolják az emberi szervezetben. Javaslom, hogy az aszalt gyümölcsök legyenek a mindennapi táplálkozásunk részei, általuk ellenállóvá válik a gyermekek és felnőttek szervezete, immunrendszerünk jól  működik, egészségesek, kiegyensúlyozottak tudunk maradni. Megtartjuk fiatalságunkat is ezek a mindennapi fogyasztásával.

Az aszalt szilva a világ egyik legegészségesebb édessége.
Tápláló és egészségmegőrző hatása kiváló. Az aszalt szilva a legnagyobb szabadgyök semlegesítő hatással rendelkezik, 100 grammonkénti ORAC egység 5770 súlyarányosan az egyik legmagasabb ORAC érték. A friss szilva 949 ORAC egység. (ORAC: /Oxigen Radical Absorbence Capacity/ Oxigéngyök Abszorciós (elnyelő) Kapacitása. Egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer az élelmiszerek és táplálék kiegészítők antioxidáns kapacitásának mérésére.) Több száz különböző antioxidáns létezik, melyek magukba foglalják a vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat. A tudósok sem ismerik minden növény antioxidáns összetevőjét, kifejlesztettek egy tesztet, amely kimutatja egy anyag teljes antioxidáns kapacitását. Ez az ORAC teszt. Az ORAC érték pontosan megmutatja egy bizonyos élelmiszer kiegészítő, vagy összetevő szabadgyök pusztító és semlegesítő képességét. Minél magasabb az ORAC érték, mint pl. az aszalt szilvában, annál hatékonyabban képes lassítani az öregedési folyamatot. Gátolja ugyanis a betegségek kialakulását, sőt, vissza is fordíthatja az idő előtt beindult káros folyamatokat. A testtömeget is szabályozza, energikusabbá tesz, immunrendszerünket erősíti, regenerálja. Emésztésjavító, enyhe hashajtó és vizelethajtó, erős antibakteriális hatással is bír, ami akadályozza a fogszuvasodásért, a fogínyvérzésért felelős baktériumok szaporodását. Segít visszafordítani a kialakult csontritkulást. Az aszalt szilva vasat, 824 mg káliumot, a B vitamin néhány fajtáját, aszkorbinsavat, természetes cukrot, gyümölcssavakat is tartalmaz. Antioxidáns tartalma magasabb, mint az eredeti gyümölcsöké. Egyetlen aszalt szilva több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint egy maréknyi áfonya. Az aszalt szilva egyedi tulajdonságai miatt nagyon egészséges, ezért naponta fogyasszuk.

aszalt_gyumolcsAz aszalt sárgabarack kiváló kálium forrás, a vízháztartásért, az idegi ingerátvitelért, a szívműködésért felelős káliumot a friss sárgabarack is tartalmazza (280 mg/100 gr gyümölcs), de az aszalt sárgabarack még magasabb káliumtartalommal rendelkezik (1370 mg/100 gr). A kálium erős verejtékezésnél pl. sportolásnál, vagy nehéz fizikai munkánál elvész. A vízhajtószerek is hozzájárulnak a kálium gyors kiválasztásához, és emiatt is szükség van a pótlására. Az ásványi anyag hiánya fejfájásban, lassú sebgyógyulásban, izomgyengeségben és renyhe székletürítésben nyilvánul meg. Az aszalt sárgabarackban sok az A vitamin. Magas a vastartalma (4,4 mg), így megfelelő mennyiség bevitele ajánlott, a nőknek menstruáció ideje alatt főként érdemes odafigyelni erre.

Életünk hosszát és minőségét befolyásolhatjuk táplálkozásunkkal. A közvetlen környezetünkben termő táplálékokat részesítsük előnyben, mivel ez adja a természetes ellenálló képességet. Fontos az évszaknak megfelelő táplálkozás.

Emlékezzünk az Omega-3 zsírsav bevitelére, ami nagyon fontos az idegsejtek közötti kommunikációs folyamatokban. Plusz erőt energiát ad, segíti a szervezet megújulását, csökkenti a stresszt.

vizTavasszal minden kihajt, nekünk is meg kell adni szervezetünknek az újrakezdéshez szükséges energiát. Magas energiatartalmú ételeket fogyasszunk, csírát, csírázó magvakat, rügyeket, friss hajtásokat. Tavaszi saláta lehet: pitypang, tyúkhúr, csalán. Ahogyan teremni kezdenek, egyre több friss zöldséget fogyasszunk. Szeretettel készítsük az ételeket, áldással. Egészséges ember szívesen fogyaszt nyers salátát, gyümölcsöt. A napi folyadékfogyasztás egyénileg változik, a megfelelő, ha forrásvizet vagy ásványvizet kellő mennyiségben iszunk naponta, és persze a gyógynövényteákról se feledkezzünk meg.

Szeretettel ajánlom, gyógynövényboltokban kapható, tisztító, testsúlyt szabályozó Mecsek teakeveréket: citromfű, csipkebogyó, szennalevél, édesköménytermés, kukoricabajusz, szederlevél, hibiszkusz.

A másik, a Harmónia teakeverék: kamillavirágzat, tarackbúza gyökértörzs, mezei zsurló, zsályalevél, rozmaringlevél, cickafarkfű, citromfű, édesköménytermés, koriandertermés.

Relaxáló, bőrápoló, bőrfeszesítő hatást lehet elérni az otthon is elkészíthető masszázsolajjal. Ami az olajokból hozzá kell: narancs 100 csepp, fahéj 4 csepp, szegfűszeg 10 csepp, levendula 40 csepp, szőlőmag olaj 2 dl.

A napokban még mire van szükségünk? Természetesen a Fényre, a tavasz megannyi gyönyörű színpompás virágaiban, illataiban tudjuk meglelni nyugalmunkat, feltöltődni a természet adta csoda minden szépségében.

Szeretettel:

Bukta Éva Ági
Természetgyógyász, Fitoterapeuta
www.kriella.com/eviagi

Leave a Reply

*