Gyógyító Tánc

Linda Celeste Sims. Photo by Andrew Eccles…és még mindig Tánc, merthogy nem lehet betelni vele. Hölgyek, Urak, érdemes levetkőzni a gátlásokat – és ez csak a gyakorlat által történhet meg -, hogy átélhessétek a Szabadon Áramló Mozgás csodáját. Meggyőződésem, hogy az öngyógyító technikák közül ez az egyik leghatékonyabb – csak elkezdeni nehéz.

SZABAD TÁNC a Fénypont Kreatív Műhelyben

Nem kell hozzá semmi – csak kedvünkre való zene és tér. Persze más, ha csoportban táncolunk, akár élőzenére, akár szóbeli instrukcióval, energetikai rásegítéssel dolgozó vezetővel. A tánc során olyan mozdulatok szólnak ki belőlünk, amelyek lényünk benső magjából születnek spontán módon, így minden kifejezhető általa, ami szorongás, feszültség, elakadás bennünk. Az, ami egy beszélgetős terápia során bennünk reked – a szabad tánc alkalmával még mindig elő tud bukkanni belőlünk, és egyúttal: fel is oldódhat így, anélkül, hogy akár konkrétan megfogalmaznánk azt. Energetikai munka ez, amelynek során nemcsak a fizikai test mozdul – és ezáltal edződik, lazul -, hanem az érzelmek is aktív részesei a folyamatnak, legyenek bár felismertek, vagy a mélyben elrejtettek. Az önkifejezés tökéletes szeánsza ez, ahol az aktuális kreatív energiák teret kaphatnak. Ahogyan valaki megfogalmazta: a Tánc Érzelmi Költészet, amely a testünk ritmusa és mozgása által képes kinyilvánítani önmagát. Önbizalom-építő ereje rendkívüli, és nemiségünkben is képes korábban ismeretlen forrásokhoz juttatni bennünket – előhozva belőlünk a lappangó férfi-és női energiákat. Általa megérthető a harmonikus élet lényege, az egyensúly – a csönd és az aktivitás közötti feszültség kioldható, hogy mindkettő méltó helyére találhasson. Az elme moraja kikapcsol – teljes szabadságba vetkőzik a személyiség minden szintje. Ez egységérzetet kelt az emberben, ami a relaxáció legkiegyensúlyozottabb formája. A testünk összekapcsolódik az érzelmeinkkel, a kiüresedett elménkkel, és teljes odaadás esetén – ima-állapotot teremtve – a Lelkünkkel. A Tánc összekapcsol legőszintébb Önmagunkkal, és ezáltal szerelembe emelkedhetünk Saját Lényünkkel. Történik ez egyre szabadabb energetikai áramlásban… ami pedig gyógyít és táplál minden egyéb beavatkozás nélkül. tanc2Az ősi népek szerint a Tánc és a Gyógyulás EGY.
Néhány konkrétum még jótékony hatásairól (előző cikkünkben már írtunk a Tánc gyógyító erejéről):
- Erősíti a csontokat, az izmokat
- Egyensúlyra és rugalmasságra, hajlékonyságra nevel
- Élménye az eksztázisig emelhet – kiváló gyógyír depresszióra, lehangoltságra, szorongásra, ezáltal vérnyomás-és szívproblémákra, sőt, bizonyos kutatások szerint a cukorbetegségre is remek rész-megoldás
- Feloldja belső blokkjainkat, megnyugtat, kezeli a stresszállapotokat
- Lecsendesíti és élesíti az elmét, tiszta gondolkodást eredményez
- Önbizalmat ad, oldja az önértékelési zavarokat
- Segít a szocializációnkban, kibontja kreativitásunkat
- Helyes énképet alakít ki bennünk, testtudatosságra nevel
- Megteremti a harmónia érzését bennünk
- Önkifejezés és kommunikáció – fejlesztő hatása is ismert
Orvosi konzultáció előzze meg az indulást, de a tapasztalatok szerint a táncterápia alkalmazható depresszió, rák, étkezési rendellenességek, autizmus, tanulási nehézségek, Parkinson kór esetén is.

Táncolunk a nevetésért,
Táncolunk a könnyekért,
Táncolunk az őrültségért,
Táncolunk a félelmekért,
Táncolunk a reményért,
Táncolunk a sikolyokért,
Táncosok vagyunk,
Álmokat alkotunk.

tancTáncolok…
és táncolok…
és táncolok…
míg végül nincs más,
csak maga a Tánc…
én magam válok a TÁNCCÁ…
(inspiráció: The Dynamic Turnaround – honlap)

SZABAD TÁNC a Fénypont Műhelyben hétről hétre.

Leave a Reply

*