Szabadság-Tánc

dance_joyTapasztalati elfogultságból indulok ki e cikk megfogalmazásakor: engem a tánc gyógyít. Akkor is, ha egyedül vagyok, és CD-s zenére ugrálok otthon, kedvem szerint – akkor is, ha a férjemék által a Pillanatban életre hívott improvizatív muzsikára fejezem ki aktuális Önmagam, befelé figyelve – és akkor is, ha én magam tartok szabad táncos foglalkozást Nőknek, intim összehangoltságban. Írom ezt én, akit két és fél éve lehetetlen volt még táncba hívni. Ma pedig? Majdnem lehetetlen megállítani benne… :-)
Túlzás nélkül, boldogan kiáltom a világba: a tánc rányit Önmagam szépségére… és ennek pozitív hozadéka valóban tengernyi.

Érdekes önkifejezési folyamat a táncé – a mozdulat elillan, megörökíteni nehéz, de az érzés, amit a táncunk keltett bennünk, maradandó, különösen pedig hatásaiban az. Az izmok ugyanis nem felejtenek, ahogyan a szívünk-lelkünk és az erőközpontunk, a méhünk is emlékszik: a mozgás hozta kellemes érzés, harmónia hosszútávon kísérőnk és gyógyítónk marad.

Szabadon, mint a szél

…és éppen olyan természetesen. Ez a szabad tánc csodája – az mozdul, ami mozdulni szeretne, és épp úgy, ahogyan az adott testrésznek szüksége van rá. Éppen ezért minden mozdulat – ha odaadással végezzük, gondolati megfontoltság nélkül – belülről fakadó, és így terápiás hatással bír. Szabadon táncolni ráadásul mindenki tud, hiszen nem szükséges hozzá képzettség, rátermettség, tehetség – csináljuk, ahogyan éppen jön, hangulatunktól, erőnlétünktől függően, anélkül, hogy bárki figyelme zavarba hozna bennünket, vagy elvárások kísérnék mozdulatainkat. A szabad tánc lényege a bármilyenség – és épp ezért rendkívül felszabadító öngyógyítási módszerről van szó.
A test mozdul a zenére – ahogyan ő szeretne, és miután intelligens, úgy fog mozdulni, ahogyan az számára segítő.  Nem meglepő, hogy az érzelmekre is hat – görcsöket, gátakat old, régi sérelmeket, elfelejtett, de mélyen őrzött traumákat hoz felszínre és vezet le máris, anélkül, hogy akár beszélnünk kellene róluk önmagunknak vagy másoknak. Őszinte barátunkként a testünk megmutatja tánc közben, hol vannak bennünk blokkok és elakadások, és máris dolgozni kezd rajtuk. De nem kell a múltba mennünk, a mindennapos stresszel járó feszültségek is barikádokat képezhetnek fizikai-érzelmi és mentális testünkben, és e láthatatlan akadályok elmozdítására is képes a tánc, a mozgás, anélkül, hogy meg kellene fogalmaznunk őket.
Ezek a belső feszültségek természetesen az izomzatban is észlelhetőek, így aztán gyorsan kialakul a görcsös testtartás, amelynek egyenes következménye a rendszeres fejfájás, a magas vérnyomás, az emésztőszervi és mozgásszervi kihívások. A tánc azonban ezeken a fizikailag jelentkező állapotokon is segíteni tud: az izomzat végre nem a megszokott mozgásformákat követi,  a szabad mozgás ellazít. Az energiapályák blokkjai is oldódnak ezáltal, és így normalizálódik a vér-és nyirokrendszer. Az érzelmi feszültségek lecsendesednek, a stressz-szint csökken, áramlóbbá, női energiáinkban áradóbbá válunk. Növeli az állóképességet, erősíti, szépíti az izmokat, felgyorsulnak általa az öngyógyító folyamatok. A lelki hatás a stresszoldáson túl megmutatkozik az önbizalom-növekedésben, az önelfogadásban, a hangulatjavító hatásban, általa gyógyul továbbá a testkép, a testtudat, és egységbe hozza a testet és a lelket. A tánc tehát komoly élettani hatást gyakorol ránk, minden síkon, miközben a miénk mindebből az élvezet, a szabadság megélésének felfokozott élménye.

Cikk a tánc gyógyító hatásáról
Szabad táncos programok a Fénypontnál – hétről hétre

Leave a Reply

*