Barta Ildikó

IldikoTermészetes közege: a Zene

Őszintén elárulom: csodálom Barta Ildikót. Alkotási periódusaiban olyan tűzzel van jelen, hogy szinte megszűnik számára – akár hónapokra is – a külvilág. Nincs más, csak Ő és a zene, ami rajta keresztül megérkezik hozzánk. És elvarázsolja a hallgatóságot…

- Emlékszel az első találkozásra a zenével?

Magzati élmény lehetett… Körülöttem ugyanis örökké zene szólt. Ebbe születtem bele. Átjár a melegség, ha meghallom édesanyámat vagy édesapámat énekelni és különleges, bensőséges kapcsolat fűz a csellóhoz is, amelynek hangját rengeteget hallottam születésem előtt és után is édesanyámnak köszönhetően, aki sokat gyakorolt itthon a tanítványaival.

- Segítség vagy hátrány inkább, ha az ember zenész családba születik?

- Nagy segítség, hiszen így természetes közegem lett a zene. Előbb énekeltem, mint beszéltem.

- Mikor szólalt meg benned az első saját dallam? 

- Kilencévesen született első darabom,  Tenger címmel. Bulgáriában nyaraltunk és annyira megihletett a tenger látványa, hogy zenébe kellett öntenem. Később leginkább szerelmes dalokat írtam. Egy időben pedig Nyilas Atilla – verseket zenésítettem meg.

- Mostanában pedig egy musical köti le minden idődet…

Négy és fél éve az alkotás hevében élek. Más-más formában, de mindig van ok, hogy lobogjon a láng. Csodálatos időszak volt, amikor a Mandralínia musical huszonnégy dala „megérkezett” hozzám, nagyszerű élmény volt a hangszerelés folyamata és a jelen pillanatai is nagyon izgalmasak, amikor az előadóművészek a felvételek során saját bensőjükből hozzáadnak még valami pluszt, amitől megelevenedik, amit szerzőtársaimmal megálmodtunk.

- A tanításnak milyen szerepe van az életedben?

 - Az életem egy jelentős részét töltöm azzal, hogy a jövendő generációban elvessek egy olyan magot, amelyből zenét szerető, értő, közvetíteni tudó, alkotó palánták fejlődnek ki. Miskolcon tanítok, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában.

- Hogyan segít a zene a női önfelfedezésben, a nőiesség felvállalásában?

Az emocionális viharok csodálatos módon kiélhetőek és feloldhatóak a zene által, legyen szó egy már meglévő, hozzánk közel álló műről, vagy pedig egy adott pillanatban születő improvizációról. Ez utóbbi gyakran segített át nehéz időszakokon…Ugyanis minden fájdalmunkat, örömünket kiírhatjuk magunkból, és ez nagy áldás, igazi öngyógyítás.

- Ki számodra zenei női példakép és miért?

Kislánykoromban Barbra Streisand volt az ideálom, később Lara Fabian varázsolt el a hangjával. Mindkettejükben a tűz, a szenvedély fogott meg, az a hitelesség, amellyel minden pillanatban azt éreztetik, hogy teljes átéltségük által valami lélekből fakadó, igaz minőséget, üzenetet kapok.

- Szerinted a zenén keresztül gyógyítható a nőiség?

 - Feltétlenül, hiszen számtalan aspektusát megélhetjük a zenében. A finom, lágy, szelíd minőségtől a vad, tomboló, hegyeket elmozdítani képes archetípusig, melyeken végighaladva felismerjük, mi is rejlik bennünk valójában: ERŐ.

(A Mandralínia musical megvalósításához támogatókat remélnek a szerzők: Barta Ildikó – Cs. Szabó Virág – Izsó Angelika)

Részletek a Mandralínia musicalből: 

VARÁZSDAL

VIRÁGÉNEK

Ildikó Fénypont Műhelynek ajándékozott fényhimnusza – VÁLASZÚT

One Comment

 1. Nemethy Nora
  jún 12, 2016 @ 00:00:13

  Draga Ildiko!

  Ma este talalkoztam Andrew val ..haza jottem es rogton megkerestelek a netten. En kint elek (kanadaban) es foleg angol dalokat irok de egy magyar dalt is irtam most. Nagyon orulnek ha inal nekem:)
  Itt kuldom a linkeket:
  : https://www.youtube.com/watch?v=LuVH3Td-nqk&index=11&list=PLpjt5m_xag-PmMp4vVO6CYyLoplrfeWWT
  https://www.youtube.com/watch?v=hDfe5E-NZBM&list=PLpjt5m_xag-PmMp4vVO6CYyLoplrfeWWT

  Szeretettel, Nora

  Válasz

Leave a Reply

*